12. prosinec 1878 – založení St. Louis Post-Dispatch

Joseph Pulitzer byl pro mediální svět velmi významný člověk. Kromě jiného se zasloužil o založení jediného deníku ve městě St. Louis. Dnes je to sto čtyřicet let, co v St. Louis Post-Dispatch vyšel první článek.

Deník vznikl spojením dvou novin – St. Louis Dispatch a St. Louis Post. Obě redakce Pulitzer koupil a vytvořil hlavní regionální deník v St. Louis, městu ve státě Missouri. První vydání mělo 4 020 výtisků po čtyřech stránkách.

Jako prvního editora Pulitzer určil Johna A. Cockerilla. Ten se v roce 1883 přesunul do jiných Pulitzerových novin, New York World.

St. Louis Post-Dispatch byl jeden z prvních deníků, které na zadní straně barevně tiskly komiksy.

Celkem 18krát noviny získaly Pulitzerovu cenu, z toho několikrát za službu veřejnosti. Redakce se zasloužila například o snížení špatné kvality ovzduší v St. Louis. Tuto kampaň zorganizovala ke 125. výročí. Cenu za nejlepší aktuální zpravodajskou fotografii získali před třemi lety. Na obrázku zachytili protesty ve Fergusonu.

Nyní St. Louis Post-Dispatch vlastní Lee Enterprises. Jsou to páté největší noviny na středozápadě Spojených států, dvacáté šesté pak v celé USA. Denní vydání vyjde na dva dolary. Data k minulému roku ukazují, že deník má přes 792 tisíc čtenářů.

Noviny mají také internetovou podobu. Na tu se ale zástupci Evropské unie nedostanou. Vydavatel vyřešil zákon o GDPR tak, že přerušil veškeré spojení. Přesto mají jejich internetové stránky kolem 67 milionů zhlédnutí.

Přidat komentář